07:41
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 19.05.2024 г.
Новини

ИНФОРМАЦИЯ НА ОРГАНИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

  12.06.2014 01:15  

 ИНФОРМАЦИЯ НА ОРГАНИТЕ ЗА ПОЖАРНА

 БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

                                      

         Лятото вече настъпи. Среднодневните температури се повишиха и надминават 30 градуса. Обширни тревни площи изсъхват и се превръщат в потенциални фактори за възникване и разпространение на стихийни пожари с непредвидими последици.

         В същото време жътвената кампания по прибирането на есенно-житните култури започна. На полето се увеличава присъствието на хора, с което ще се увеличи и опасността от пожари в житните култури.

         Областна дирекция „Земеделие” вече обяви периода за настъпване на „Восъчна зрялост” при посевите от житни култури в областта. За овес и ечемик този период е 01.06-10.06.2014г., а за пшеница, ръж и третикале – 10.06-20.06.2014г.

         В жътвената кампания се използва земеделската техника, която отговаря на изискванията на производителя за безопасна експлоатация. Както всяка година, така и тази, органите за ПБЗН проверяват всяка машина и с протокол удостоверяват нейната изправност и я допуска до жътвената кампания. Освен изправността на техниката, служителите на РСПБЗН-Козлодуй проверяват и оборудването на същата с пожаротехнически средства за първоначално гасене. Видът и количеството им е нормативно определен.

         Наредбата регламентираща правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи е НАРЕДБА № Iз-1053/ 19.04.2011г., Обн. ДВ. бр.39 от 20.05.2011г. Изискванията на наредбата са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лица, които преминават и/или осъществяват дейности в близост до тях.

         Най-честата причина за пожари в житни масиви и тревни площи е човешката небрежност при боравене с огън, тютюнопушене, детска игра с огън, неизправна техника и умисъл. Обобщавайки тези причини се вижда, че човешката небрежност и грубото нарушаване на установените противопожарни правила се явяват като основни предпоставки за създаване на критична обстановка.

         За недопускане разрушаването на екосистемата в района и страната, и за опазване на хляба на населението е необходимо гражданите и ползвателите на земеделски земи да не злоупотребяват с паленето на огън на пожароопасни места, най-вече в полето и в очертанията на селищата, да работят с техническа изправна и пожарообезопасена земеделска техника и да не пушат на пожароопасни места.

         Трябва да се има предвид, че огромни материални и човешки ресурси се изразходват за погасяването на тези пожари. Също така се налагат тежки и скъпи ремонти на автомобилите, с което застрашително се намалява охраната  в противопожарно отношение на обектите и населените места.

         Напомняме на всички граждани, че е абсолютно забранено опалването на сухи тревни площи, стърнища, слогове, крайпътни ивици и други подобни.

         За овладяване на създала се тежка пожарна обстановка, органите за ПБЗН ще приложат с цялата си тежест необходимите административно-наказателни мерки спрямо нарушителите. С помоща на служители от Общинската служба „Земеделие” ще бъдат установявани самоличността на ползвателите на земи, допуснали опожаряване или своеволно опожарили тревни площи или стърнища, след което ще бъдат санкционирани по съответния ред.