04:57
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 09.05.2024 г.
Новини

Община развива дейности за трансграничен туризъм

  26.02.2014 10:43  
Община развива дейности за трансграничен туризъм

Община Хайредин ще развива трансграничен туризъм на своя територия. Това ще стане със стартиралия изпълнението си на 9 октомври 2013 година проект „Мрежа за интегриран трансграничен туризъм“, по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 г. Неговата продължителност ще е 18 месеца.

За изпълнението на задачата Общината е предвидила редица дейности като създаване на Туристически информационен център в Хайредин, който ще обслужва всички посетители и туристи, които се интересуват от темата на екологичния туризъм. Те ще могат да получават информация относно възможностите за стартиране на малък бизнес в тази сфера, за календара на събитията на местната общност, за туристическите маршрути.

Ще бъде проведена и кампания за популяризиране на интегрирания трансграничен туризъм чрез семинари и тематични пътувания, както и две кръгли маси, на които ще бъдат поканени специалисти – историци, археолози, реставратори, строители, национални и местни публични власти, туроператори. На тях ще се обсъжда как да се отговори на предизвикателствата пред развитието на туризма в трансграничния регион и как да се ползва културно-историческото и природното наследство за целите на туризма. Едната кръгла маса ще се организира в Хайредин, а другата - в Крайова. Сред дейностите влизат фотоизложба за манастирите в трансграничния регион, създаване на Албум за историческите паметници на Долж, Мехединци, Видин и Враца, както и на реплики на най-популярния образец на Рогозенското съкровище.