12:19
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 07.05.2024 г.
Новини

Рогозенското съкровище се връща у дома

  22.10.2013 04:37  

Копие от ценната находка ще бъде експонирано в специален посетителски център
 

Най-голямото тракийско съкровище в света – Рогозенското, се завръща в родното си място. Това става възможно по българо-румънски проект за развитие на туризма, в който партньор е и община Хайредин. Ценната находка беше открита преди 28 години във врачанското с. Рогозен, а сега в селото ще бъде експонирано копие на съкровището.

В селото вече се изгражда посетителски център, където ще бъдат показани 165-те сребърни и позлатени съдове – точно копие на тези, които са използвани при пиршествата на трапезата на тракийските царе от племето трибали.

В интернет се появи сензационна информация, че селската църква в Хайредин ще сече и юбилейни монети с мотиви от съкровището. Кметът Тодор Алексиев обаче опроверга информацията. По думите му малки серии монети ще се секат единствено от румънска страна.

Целта на проекта е по-скоро насочена към опазване на околната среда, обясни Алексиев. По думите му идеята е размяна на туристически дестинации и сближаване на българи и румънци.

За популяризиране на уникалното художествено наследство на траките се обмисля и вариант за първи път у нас да се тиражират експонатите от съкровището в сувенири за туристи. В село Рогозен се изгражда посетителски център на стойност 200 хил. евро. Строителството върви в пълна сила, очаква се да приключи до Нова година. Освен дубликат на Рогозенското съкровище, на разположение на посетителите ще има и кино зала.

В продажба ще се пуснат и сувенири, ще има заведения, предлагащи българска традиционна кухня. Идеята е да разберат туристите какви са корените на Рогозен, неговото съкровище и кои са сръчните майстори, които са го изработили.

По този начин, след като обиколи света, Рогозенското съкровище на тракийските царе ще се завърне отново при корена си, за да помогне за привличане на туристи и развитие на района.