19:25
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 07.05.2024 г.
Новини

Неуспешен опит за инвестиция край с. Хайредин

  15.10.2013 11:52  

На заводската площадка вместо строители екипът на TV7 и NEWS7 завари единствено голо пасище и стадо овце
 

Чуждестранни инвеститори ще строят завод за преработка на океанска риба от Норвегия край с. Хайредин. Тази добра новина обиколи медиите и обеща над 60 нови работни места в една от малките селски общини с най-голяма безработица у нас. Оказа се обаче, че информацията е твърде хубава, за да бъде вярна.

Единственият строеж в Хайредин е модернизацията на мегдана, който се превръща в луксозен площад. На заводската площадка вместо производствени халета и строители екипът на TV7 и NEWS7 завари единствено голо пасище и стадо овце.

Въображаемият улов на океанска риба в река Огоста край Хайредин започва още през 2007 г., а през лятото на 2008 г. инвеститорите от Австрия подписват договор с общината за учредяване на право на строеж. Тържествено се прави първа копка на бъдещия завод, която се оказва и последна.

Фактически още през месец юли тази година срокът е изтекъл и фирмата губи внесените 20 хил. лв. за 12 дка общинска земя. Куриозно е, че по план заводската площадка е 36 дка, от които само 1/3 са платени. Останалите инвеститорът е получил гратис. Вторият абсурд е, че в края на своя мандат предишният кмет на общината еднолично е подписал анекс към договора за удължаване на срока.

Документите за тези нарушения са предадени в окръжната прокуратура във Враца с искане сделката да се обяви за нищожна и да се спази закона.