07:45
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 07.05.2024 г.
Новини

Проект на НАРЕДБА за условията и реда за принудителното изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи от ор

  13.05.2013 09:47  

ПРОЕКТ

 

НАРЕДБА

 за условията и реда за принудителното изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи от органите на Община Хайредин

 

Глава първа

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

            Чл. 1.  (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за принудително изпълнение на влезли в сила:

1. заповеди на кмета на общината за поправяне, заздравяване или премахване на строежи, издадени на основание чл.195, ал.ал.4, 5 и 6 от Закона за устройство на територията;

2. заповеди на кмета на общината за премахване на незаконни строежи или части от тях, издадени на основание чл.225а, ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

            (2) Наредбата се прилага и за строежи, създаващи непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите, за които със заповедта е допуснато предварително изпълнение по чл. 196, ал.3, изречение второ, ЗУТ.

            Чл. 2. Към принудително изпълнение на заповедите се пристъпва, когато в определения срок те не са изпълнени доброволно от адресата/адресатите на заповедта.

           

Глава втора

РЕД И НАЧИН ЗА ПРЕМАХВАНЕ

 

            Чл. 3.  (1) В тридневен срок след крайната дата за доброволно изпълнение, определена със заповедта  по чл.1, ал.1, се извършва проверка на местостроежа от служители на общинска администрация Хайредин, за което се съставя констативен протокол (приложение № 1).

            (2) При констатирано неизпълнение на заповедта се пристъпва към действия по принудителното й изпълнение. 

Чл. 4.  (1) В едномесечен  срок от съставяне на протокола по чл. 3, ал. 1 се провежда предварително проучване относно начина и срока за изпълнение и необходимите средства по уедрени показатели. Резултатите се оформят в протокол (приложение № 2), който се представя на Кмета на общината.

            (2) При необходимост от изготвяне на конструктивно становище, инвестиционен проект за поправяне, заздравяване или премахване на строежа или други предписания, това изрично се посочва в протокола по чл.4, ал.1.

            Чл. 5.  (1) В едноседмичен срок от съставянето на протокола по чл. 4, ал. 1 се изготвя доклад за стартиране на процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на изпълнител.

(2) Изпълнителят на заповедта, с допуснато предварително изпълнение по чл.196, ал.3, изречение второ ЗУТ, се определя със самата заповед. В този случай, протокола по чл.4, ал.1 (приложение № 2) се съставя съвместно с представител на изпълнителя.

Чл. 6. (1) След избора на изпълнител, кметът на общината определя датата и часа на принудителното изпълнение, за което уведомява заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс, експлоатационните дружества за прекъсване на сградните връзки  с общата инженерна мрежа и органите на МВР.

            (2) Собствениците на строежа и поземления имот са длъжни да осигурят свободен достъп за извършване на дейностите, определени в заповедта по чл.1, ал.1. При отказ, достъпът се осигурява принудително със съдействието на органите на полицията.

            Чл. 7. (1) Преди започване на действията по принудителното изпълнение, с цел обезопасяване на района, строителната площадка се огражда със сигнални ленти.

(2) При принудителното изпълнение на заповед за премахване на незаконен строеж служителите за контрол по строителството в общинска администрация Хайредин могат да използват специалните средства, посочени в чл.223, ал.3 от ЗУТ.

            Чл. 8. На определената дата и час служители за контрол по строителството в общинска администрация Хайредин, съвместно с изпълнителя и в присъствието на служители на експлоатационните предприятия и органите на МВР, съставят протокол за състоянието на строежа преди започването на принудителното изпълнение на заповедта (приложение № 3).

            Чл. 9. (1) В случаите, когато строежът не е освободен доброволно от наличните малотрайни, пожаро- и взривоопасни материали, продукти, химически вещества, съоръжения, обзавеждане, оборудване и друго движимо имущество, се пристъпва към принудително освобождаване.

            (2) Изнесеното движимо имущество по ал. 1 се оставя на отговорно съхранение в помещение, определено от кмета на общината, като за наличността му от служителите на общината в присъствието на органите на МВР се съставя опис за вида, количеството и състоянието му при изнасянето.

            Чл. 10. (1) Изпълнението на заповедта се ръководи от представител на изпълнителя, който е технически правоспособно лице. Дейността започва и се извършва по начин, предвиден в протокола по чл.4, ал.1, след преустановено захранване с вода, електроенергия, топлинна енергия, отвеждане на отпадъчните води и др.

            (2) Изпълнителят е длъжен да спазва нормите за пожарна безопасност, безопасност на труда и необходимите строителни книжа по чл.4, ал.2, като носи отговорност за причинени материални щети и увреждане на трети лица.

            Чл. 11. След изпълнението на заповедта се съставя протокол (приложение № 4) от представители на общинската администрация и изпълнителя в присъствието на служители на експлоатационните предприятия и органите на МВР. Екземпляр от протокола се изпраща на Служба по геодезия, картография и кадастър - Враца.

            Чл. 12. Окончателното почистване на строителната площадка от строителни отпадъци и възстановяването на терена се извършва от изпълнителя.

 

Глава трета

РЕД ЗА ВЗЕМАНИЯ ПО НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ

 

Чл. 13. Принудителното изпълнение на заповедите по чл.195, ал.4, 5 или 6 ЗУТ и заповедите по чл.225а, ал.1 ЗУТ, включително разходите по чл.4, ал.2, чл.9, ал.1 и чл.12 от наредбата, е за сметка на адресата/адресатите на заповедта и се включва в протокол за извършените разходи (приложение № 5).

            Чл. 14. Въз основа на влязла в сила заповед за поправяне, заздравяване или премахване и протокол за извършените разходи се издава заповед за незабавно изпълнение по реда на чл. 418 от Гражданския процесуален кодекс.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

            § 1. "Премахване на строеж" представлява разрушаването му до кота терен или до състояние негоден за ползване.

            § 2. "Поправяне и заздравяване на строеж" представлява привеждането му в техническо състояние, отговарящо на съществените изисквания по чл.169, ал.1 – 3 ЗУТ.

            § 3. "Адресат/адресати на заповедта" са физически и юридически лица, за които се създава задължение за поправяне, заздравяване или премахване на строеж и се определя срок за доброволно изпълнение – собственици на имота с право на строеж или лицата по чл.225а, ал.5  и 6 ЗУТ.

§ 4. "Изпълнител" по смисъла на наредбата е лице, вписано в Търговския регистър и избрано по реда на Закона за обществените поръчки, на което е възложено принудителното изпълнение на заповедта.

 

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

            § 5.  Наредбата се издава на основание чл. 196, ал.5 и чл. 225а, ал.3 от ЗУТ (изм. ДВ бр. 82/26.10.2012 г.)

            § 6. С тази наредба се отменя Наредба за условията и реда за принудителното изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи от органите на община Хайредин, приета с Решение № 57/31.03.2008г., Протокол № 7/31.03.2008г. на ОбС Хайредин.  

            § 7. Наредбата е приета с Решение №…./ ……2013 г., Протокол №……/….2013 г. на Общински съвет Хайредин.  

 

 

 

Приложение № 1

към чл. 3, ал. 1

 

 

КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ

 

 

 

 

 

     Днес,...............20..….г., работна група в състав:

1................................................................................................................................................................... …………………………………………….…………………при общинска администрация Хайредин;

2................................................................................................................................................................... ………………………………………………………..……….при общинска администрация Хайредин;

3................................................................................................................................................................... ……………………………………………..………………….при общинска администрация Хайредин;

в присъствието/отсъствието на адресата/адресатите на заповедта:.....................................................

……………………………………………………………………………………………………………  извърши проверка относно изпълнението на Заповед № .......... /…………....20..... г. на Кмета на

Община Хайредин за премахване/поправяне/заздравяване на строеж.................................................

....................................................................................................................................................................,

находящ се в …………………................................, с административен адрес: ……….................... .....................................................................................................................................................................

            При проверката се установи: ………………..…………………………………………………

...................................……………………………………………………………………………….……

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

            Заповед №…………/…………..20.…г. на кмета на община Хайредин, видно от………...……

…….………………………………………………………………………….…………………………

е влязла в сила. Същата не е изпълнена.

 

 

 

 

 

 

Съставили:

1. ..................................... (.........................................................................)

2. ..................................... (.........................................................................)

3. ..................................... (.........................................................................)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 2

към чл. 4, ал. 1

 

 

ПРОТОКОЛ

за проучване на принудителното/предварителното изпълнение на заповед №……/….20…г.

 

 

 

 

 

     Днес,.............20.….г., работна група в състав:

1................................................................................................................................................................... ………………………………………………...…………...….при общинска администрация Хайредин;

2................................................................................................................................................................... ……………………………………...…………...…………….при общинска администрация Хайредин;

3................................................................................................................................................................... ……………………………………………………..………….при общинска администрация Хайредин,

след като се събра и обсъди резултатите от извършеното проучване относно начина и срока за изпълнение, необходимите средства и други необходими строителни книжа, относно строеж ”................................................................................................................................................................",

изграден в………………………............................., с административен адрес:………………………

.....................................................................................................................................................................

излага следното становище относно:

     I. Начин на изпълнение:

.....................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

     II. Срок за изпълнение: .......................................................................................................................

    III. Стойност на изпълнението: .............................  лв., в която не е включен ДДС.

    ІV. Необходими строителни книжа: ..................................................................................................

…………………………………………………………………………………………………………….

 

 

 

 

 

 

Работна група:

1………………….. .............. (.....................................)

2. ........................................... (.....................................)

3. ............................................(.....................................)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 3

към чл.8

 

 

ПРОТОКОЛ

за установяване състоянието на строежа и строителната площадка преди

започване на принудителното/предварителното изпълнение на заповед №….…/…….20…г.

 

 

 

 

     Днес, ………. 20.... г., работна група в състав:

1.......................................................................................................................................................................... ……………………………......…………………………...при общинска администрация Хайредин;

2........................................................................................................................................................................... ……………………………..……………...……………...при общинска администрация Хайредин;

3.......................................................................................................................................................................................................... …………………………..…………...при общинска администрация Хайредин;

4………………………………………………………………………………………………………….. .........…………..…. - в качеството си на изпълнител по Заповед №......................./................ 20.... г.

в присъствието на:

1................................................................................................................................................................... 2...................................................................................................................................................................

3...................................................................................................................................................................

4...................................................................................................................................................................

в ..................... ч. се събра за привеждане в изпълнение на заповед № ................../............. 200 ... г. на Кмета на община Хайредин за …………………………………………...………………… на строеж “...……………………………………………………………………………………………..…...…….”

находящ се в…………………………………с административен адрес:………………………..…… ……………………………………………………………………………………………………………

     Във връзка с изискванията на Наредбата на Общински съвет Хайредин от …………………… г. за условията и реда за принудително изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи от органите на община Хайредин работната група установи, че строежът е   /не е/ опразнен от строителна механизация, хора, пожаро- и взривоопасни материали, горива и смазочни материали, вещества с абразивно действие и други общоопасни средства, малотрайни продукти и материали, оборудване на собственика на строежа и др. в срока за доброволно изпълнение.

     В ....................... ч. се пристъпи към принудително изпълнение на заповедта за премахване на строежа.

 

 

 

 

        Съставили:                                                       Присъствали:

1. ............................ (..........................)                1………………….........(……………….............)

2. ............................ (..........................)                2.....................................(………………....…….)

3. ............................ (..........................)                3.................................…(……………………….)

4.............. …….….. (……………..…)                4.............. ……….…….(……………….………)

 

 

 

 

 

 

Приложение № 4

към чл. 11

 

 

 

ПРОТОКОЛ

за установяване състоянието на строежа и строителната площадка след

започване на принудителното/предварителното изпълнение на заповед №….…/…...20…г.

 

 

 

 

     Днес, ………….. 20..... г., работна група в състав:

1........................................................................................................................................................................... …………………………………………………………...при общинска администрация Хайредин;

2......................................................................................................................................................................... ……………………………………………...……………...при общинска администрация Хайредин;

3.................................................................................................................................................................................... ……………………………………………………...при общинска администрация Хайредин;

4....................................................................................................................................................................................................в качеството си на изпълнител по Заповед №......................./.................. 20.... г.

в присъствието на:

1................................................................................................................................................................... 2...................................................................................................................................................................

3...................................................................................................................................................................

4...................................................................................................................................................................

в………………………………ч. приключи поправянето/заздравяването/премахването на строеж: “................................................................................................................................................................”,

находящ се в……………....................................., с административен адрес:....................................... ……………………………………………………………………………………………………………

            Заповед № ............../....................20..... г. на Кмета на община Хайредин е изпълнена.

Строежът  и строителната площадка са в следното състояние:

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

 

        Съставили:                                                       Присъствали:

1. ............................ (..........................)                1……………….........(……………….............)

2. ............................ (..........................)                2........................... … (………………....…….)

3. ............................ (..........................)                3............................ …(……………………….)

4. ............................ (..........................)                4.............. …………  (……………….………)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 5

към чл. 13

 

 

ПРОТОКОЛ

за извършените разходи по принудителното/предварителното изпълнение на заповед №….…/…...20…г.

    

 

 

 

 

Днес, ............. 20..... г., работна група в състав:

1.................................................................................................................................................................................................................. - в качеството си на изпълнител по Заповед №.........../.......... 20.. ...  г.

2......................................................................................................................................................................................……………………………………………...……...при общинска администрация Хайредин;

3........................................................................................................................................................................................................................................................................при общинска администрация Хайредин , 4........................................................................................................................................................................................................................................................................при общинска администрация Хайредин, след извършена на място и по документи проверка, установиха, че за принудителното/предварителното изпълнение на заповедта за ……………………… на строеж: “……………………………………………………………………………………..…………………..”, находящ се в……………....................................., с административен адрес:....................................... ……………………………………………………………...………………………………….…………,

са извършени разходите по офертата на изпълнителя, чл.4, ал.2, чл.9, ал.1 и чл.12 от наредбата

 

Вид

Единична мярка

Количество

Единична цена

Обща стойност

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

                                  

                                                                                                                                  Всичко:

                                                                                                                                      ДДС:

                                                                                                                                    Общо:

/словом:.....………………………………………………………………………… ……………….  лв/

 

 

 

 

 

 

 

Съставили:

1. .................................. (………………...........)

2. .................................. (...................................)

3. .............. ……………(...................................)