22:55
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 07.05.2024 г.
Новини

Проект на Наредба 17 за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Община Хайредин

  13.05.2013 02:56  

 ОБЩИНА ХАЙРЕДИН

 

ПРОЕКТ

НАРЕДБА  №17

НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ХАЙРЕДИН

ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ХАЙРЕДИН

 

 

2013г.

 

 

 

 

 

 

 

РЕГИСТРАЦИЯ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ДОКУМЕНТА

 

№ и дата на

изменение

Основание

за изменението

Изменени, отменени и нови /чл., ал., т./

Дл. Лице /подпис/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Глава първа

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази Наредба се уреждат реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Oбщина Хайредин. Целта на Наредбата е да осигури защита на потребителите и условия за лоялна конкуренция.

Чл. 2. С Наредбата се въвежда:

1. уведомителен режим за извършване на търговска дейност в стационарни  обекти;

2. разрешителен режим за ползване на място за извършване на амбулантна търговия.

Чл. 3. Търговски обекти по смисъла на тази Наредба са:

1. магазини за хранителни и нехранителни стоки;

2. складове на едро;

3. заведения за хранене и развлечения;

4. сервизи и ателиета за услуги;

5. средства за подслон и други места за настаняване;

6. паркинги и автомивки;

7. будки, павилиони каравани;

8. подвижни щандове;

9. интернет-клубове;

10. други обекти за търговия.

Глава втора.

ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ В СТАЦИОНАРНИ ОБЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ХАЙРЕДИН

Раздел І.

Ред и условия за уведомяване на общинската администрация

Чл. 4. (1) При упражняване на търговска дейност в стационарен обект физическите и юридически лица уведомяват за това общинска администрация по местонахождението му.

(2) Уведомлението по ал. 1 (приложение № 1) в 2 екземпляра се подава до кмета на общината или кметството в 7 (седем) дневен срок от издаване на свидетелство за регистрация на фискално устройство за обекта от сервизна фирма, регистрирана от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

(3) В уведомлението се посочва:

- предмета на дейност на търговския обект;

- извършва /не извършва/ продажба на вино и спиртни напитки;

- извършва /не извършва/ продажба на тютюн и тютюневи изделия;

- адрес на търговския обект;

- вида на търговския обект;

- фирма, седалище и телефон на търговеца;

- име на лицето, представляващо търговеца;

- името и телефона на лицето, отговорно за търговския обект.

(4) Уведомителят предлага работно време, а при необходимост и съгласувана от гл. архитект на общината схема за разполагане на маси, столове и други подвижни съоръжения около обекта.

(5) За търговски обекти, които разполагат с места за сядане на открито и се намират на отстояние до 30 метра от жилищни сгради, както и за обекти, разположени в сгради с режим на етажна собственост, работното време е от 06.00 ч. до 22.00 ч. за периода от 01.11. до 31.03. и от 06.00 ч. до 23.00 ч. за периода от 01.04. до 31.10.

Чл. 5. (1) За извършване на търговска дейност, в зависимост от спецификацията на обекта по чл. 3, към уведомлението задължително се прилагат копия от следните документи:

1.актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър към Агенция по вписванията;

2. ЕИК (единен идентификационен код);

3. удостоверение за регистрация, съгласно чл. 12, ал. 10 от Закона за храните, издадено от Областна дирекция по безопасност на храните;

4. свидетелство за регистрация на фискално устройство по чл. 17, ал. 2 от Наредба № Н-18/13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства;

5. разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация съгласно чл. 177 от ЗУТ. Търговските обекти по чл. 56 от ЗУТ (преместваеми) представят разрешение за поставяне по смисъла на ЗУТ;

6. удостоверение за липса на финансови задължения към общината, което се изисква по служебен ред;

7. други документи, съгласно изискванията на българското законодателство (за специализирани обекти за търговия със суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, автомивки, обекти за организиране на хазартни игри, заложни къщи и др.);

8. разрешение за търговска дейност с тютюн и тютюневи изделия.

(2) В случаите, когато лицето извършва търговска и стопанска дейност представя карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ; удостоверение за регистрация в Районна занаятчийска камара, когато упражнява занаят; майсторско свидетелство, ако лицето е самостоятелно работещ майстор.

Чл. 6. (1) В 7 (седем) дневен срок от постъпване на документите по чл. 5 уведомленията се вписват в регистър "Търговски обекти" от упълномощено от кмета на общината и кметствата длъжностно лице, като един екземпляр се предоставя на търговеца по служебен ред.

(2) При необходимост кметът на общината или кметството дава задължителни писмени указания на търговеца за промяна на предложеното работно време, както и други такива, свързани с прилагането на императивни законови норми за осигуряване спокойствието на гражданите и обществения ред.

(3) При промяна на обстоятелствата по чл. 4, ал. 3 търговецът е длъжен в 14 (четиранадесет) дневен срок от настъпването им да информира кмета на общината или кметството по реда на ал. 2 от същия член. Вписването се извършва по реда на чл. 6, ал.1 и 2.

Чл. 7. (1) Регистърът "Търговски обекти" съдържа:

- входящ номер на уведомлението;

- адрес на търговския обект;

- вида на търговския обект;

- предмета на дейност на търговския обект;

- разрешение за разполагане на маси, столове и други подвижни съоръжения около обекта;

- работно време;

- фирма, седалище и телефон на търговеца;

- име на лицето, представляващо търговеца.

(2) По преценка на кмета на общината или кметството могат да се вписват и други обстоятелства.

(3) Постъпилите документи за извършване на търговска дейност се съхраняват от длъжностното лице, което води регистъра по ал. 1.

Чл. 8. Уведомлението за извършване на търговска дейност се съхранява в обекта.

Раздел ІІ.

Общи изисквания при извършване на търговска дейност в стационарен обект

Чл. 9. (1) На видно място в близост до входа на обекта задължително се поставя постоянен надпис на български език с фирмата на търговеца.

(2) Надписът по ал. 1 съдържа фирмата и седалище на търговеца, работно време на търговския обект, името и фамилията на лицето отговорно за обекта.

(3) На витрината на обекта могат да се поставят надписи на български език, указващи вида и наименованието му, както и наименованието на предлаганите стоки и услуги.

(4) Допуска се на витрините да се поставят надписи на чужд език само, ако те дублират надписите на български език или представляват търговска марка, фирмен знак (лого).

Чл. 10. (1) Търговецът е длъжен да предлага на потребителя стоки с етикети на български език.

(2) Етикетът съдържа данни за производителя, вносителя (ако стоката е от внос), вида на стоката, нейните съществени характеристики, срок на годност, цената и ако е необходимо, указания за употреба.

(3) Информацията, съдържаща се в етикета, трябва да бъде разбираема, достъпна и да не бъде подвеждаща.

(4) Търговецът няма право да отстранява или променя етикетите, маркировките или друга информация, дадени от производителя или вносителя.

Чл. 11. Когато видът на стоката не позволява поставянето на етикет, търговецът е длъжен да предостави на потребителя данните по чл. 10, ал. 2 по друг подходящ начин.

Чл. 12. (1) В хотелите и другите места за настаняване, както и в търговските обекти за услуги на видно място се поставя ценоразпис на български език за отделните видове услуги.

(2) В заведенията за хранене и развлечения се осигуряват листове - меню с предлаганите храни, напитки, цени и грамаж.

Чл. 13. За извършената продажба търговецът е длъжен да издава документ, който да съдържа данни за датата на продажбата, вида на стоката и цената.

Чл. 14. Търговецът е длъжен да държи на разположение на контролните органи следните документи в зависимост от предмета му на дейност:

1. уведомление за извършване на търговска дейност;

2. разрешение за търговия с тютюн и тютюневи изделия;

3. регистрация за извършване на туристическа и туроператорска агентска дейност;

4. удостоверение за категория на обектите по чл. 3, т. 3 и т. 5, съгласно Закона за туризма;

5. копие от сертификата за произхода на стоките;

6. документ за съответствие на контролно-измервателните уреди с изискванията на Държавната агенция по стандартизация и метрология;

7. заверени здравни книжки за работещите в обекта, когато в него се продават хранителни стоки

8 .документи изискуеми от специални нормативни актове, лицензи, разрешителни и други, в зависимост от предмета на дейност.

Чл. 15. Търговецът е длъжен да издава на купувача гаранционна карта, съгласно изискванията на ЗЗППТ при продажбата на стоки, подлежащи на гаранционно поддържане.

Чл. 16. (1)Търговецът осигурява необходимите сертификационни и стандартизационни документи за всички стоки преди пускането им в продажба.

(2) При установено отклонение от стандартизационните документи или изтичане срока на годност, търговецът е длъжен да спре стоките от продажба и да ги извади от търговския оборот. Повторното им предлагане за продажба може да стане само с писмено разрешение на компетентните контролни органи.

Чл. 17. (1) На територията на община Хайредин се забранява:

1. търговията на пиротехнически изделия за увеселителна цел от търговци и физически лица, без разрешение, издадено при условия и ред, определени със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и на места, където не са спазени изискванията за продажба и съхранение на горепосочените изделия;

2. продажба на стоки с неустановен произход и на стоки, неотговарящи на изискванията на чл. 16, ал. 1;

3. продажба и сервиране на алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години;

4. достъп на лица до 16 години, без придружители - пълнолетни лица, в обектите, в които се сервира алкохол, след 23.00 ч. през летния сезон и след 22.00 ч. през зимния сезон;

5. продажба на алкохолни напитки в учебни, възпитателни и здравни заведения;

6. продажба на тютюн и тютюневи изделия на територията на детски, учебни и здравни заведения;

7. ползване на зелените площи, тротоарите и другите места, предназначени за общо ползване, около търговския обект - за съхраняване на стоки и амбалаж;

8. изстудяване на напитки и други стоки с течаща питейна вода;

9. нощен режим на работа на заведенията за обществено хранене и развлечения в жилищни сгради и прилежащата им търговска площ на открито;

10. превишаването на максималният капацитет на обекта;

11. допускането на лица до 18 години в игрални зали за хазартни игри.

(2) При провеждане на масови, обществени и спортни прояви, при необходимост, кмета на общината или кметството определя зони и часови граници, в които не се разрешава продажбата на алкохолни напитки.

Чл. 18. Лицата упражняващи търговска дейност в обекти на територията на общината са длъжни:

1. да поддържат чистотата в обекта и прилежащата му територия;

2. да следят за спазването на обществения ред в обекта, като при необходимост информират компетентните органи;

3. в обекти с нощен режим на работа (барове, дискотеки, клубове и ресторанти) задължително осигуряват шумозаглушителна изолация;

4. да спазват останалите нормативни актове имащи отношение към извършваната дейност.

Глава трета

АМБУЛАНТНА ТЪРГОВИЯ

Раздел І

Общи условия:

Чл. 19. (1) Амбулантна търговия е търговията на дребно на публични места -улици и площади, извършвана:

1. в и от превозни средства;

2. на сергии и други подобни.

(2) Не е амбулантна търговия разнасянето по домовете на закупена или поръчана стока и дейността на търговските представители.

Чл. 20. (1) На територията на община Хайредин не могат да бъдат предмет на амбулантна търговия:

1. стоки, които поради този начин на предлагане могат да бъдат опасни за здравето;

2. лекарства, лекарствени материали и продукти, медико-санитарни и хигиенни материали;

3. петролни продукти и дериватите им;

4. вино и спиртни напитки;

5. стоки, за които е предвидена забрана в нормативен акт.

(2) Разпоредбите на чл. 17, ал. 1, т. 1, 2, 7 и 8 се прилагат и за търговската дейност по чл. 19.

(3) Амбулантната търговия се извършва само на места, определени със заповед на кмета на общината.

(4) Местата се предлагат от кметовете на населени места по схема, предварително одобрена от главния архитект, като в предложението се посочва общия брой на местата, видовете съоръжения и вида на търговската дейност, която ще се извършва на тях.

Чл. 21. Амбулантна търговия се извършва въз основа на разрешение за ползване на място (по образец), издадено от кмета на общината или кметството, на територията на който ще се извършва дейността.

Раздел ІІ.

Ред и условия за издаване на разрешение за ползване на място за извършване на амбулантна търговия

Чл. 22. (1) Разрешението по чл. 21 се издава въз основа на заявление (приложение № 2), подадено до кмета на общината или кметството, на чиято територия се извършва дейността.8

(2) Към заявлението се прилагат следните документи:

1. актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията;

2. ЕИК (единен идентификационен код); карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ;

3. други документи, на които търговецът се позовава.

(3) Когато търговецът е земеделски производител, към заявлението се прилагат копия от:

1. анкетна карта за регистрация на земеделски производител, заверена от компетентния орган за съответната година;

2. регистрационна карта на земеделски производител, заверена за съответната година;

3. други документи, на които лицето се позовава.

(4) При избор на търговец, когато кандидатите са повече от един, се прилагат следните критерии:

1. стокова специализация;

2. производител (дистрибутор) на български стоки;

3. жител на съответната община;

4. други специфични обстоятелства.

Чл. 23. (1) Разрешение за ползване на място за извършване на амбулантна търговия се издава за срок до 1 (една) година.

(2) В разрешението задължително се посочват следните данни:

- търговецът;

- лицето, което го представлява;

- мястото, вида и площта на съоръжението, в съответствие с чл. 20 от тази наредба;

- срок на разрешението;

- вида на стоките, с които ще се търгува;

- работно време.

Чл. 24. Издадените разрешения се вписват в регистър "Амбулантна търговия" от упълномощеносъс заповед на кмета или кметството длъжностно лице.

Чл. 25. При провеждане на обществени, спортни и други мероприятия с общоградски характер кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава разрешения за ползване на място за извършване на амбулантна търговия след представяне на документите по чл. 22, ал. 2.

Чл. 26. Търговецът е длъжен да представи при поискване от контролните органи следните документи:

1. разрешение за ползване на място за извършване на амбулантна търговия;

2. копие от документа за произход на стоките;

3. документ за съответствие на контролно-измервателните уреди с изискванията на Държавната агенция по стандартизация и метрология;

4. документи изискуеми от други нормативни актове.

Чл. 27. За ползване на място за извършване на амбулантна търговия търговецът заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.

Чл. 28. Кметът на общината или кметството издал разрешението за ползване на място за извършване на амбулантна търговия, може да го отнеме, когато мястото не се използва по предназначение, когато не се използва от лицето, на което е предоставено, или когато обществени нужди налагат това.

 

 

Глава четвърта.

КОНТРОЛ И САНКЦИИ

Чл. 29. (1) Контролът по спазване разпоредбите на тази наредба за търговската дейност на територията на общината се осъществява от кмета на общината и/или кметовете на кметства.

(2) Проверки на лицата, извършващи търговска дейност на територията на общината се извършват от служители на общинската администрация, упълномощени със заповед от кмета на общината.

Чл. 30. (1) При констатирани нарушения лицата по чл. 29, ал. 2 съставят актове за установяване на административни нарушения.

(2) Наказателните постановления се издават от кмета на общината или упълномощени от него длъжностни лица на чиято територия е констатирано нарушението.

Чл. 31. При неспазване разпоредбите на наредбата на виновните лица, се налагат глоби в размер до 500 (петстотин) лева.

Чл. 32. За образуване на административно-наказателни производства за нарушения на тази наредба, съставяне на актове, издаване, връчване и обжалване на наказателните постановления и тяхното изпълнение се прилагат разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§1. (1) В срок от 2 (два) месеца от влизане в сила на тази Наредба кметът и упълномощените длъжностни лица да извършат проверки на всички съществуващи на територията на община Хайредин търговски обекти за наличието на спазване изискванията за извършване на търговска дейност.

(2) В срока по ал. 1 кметовете на населените места – Манастирище, Михайлово, Рогозен да представят на кмета на общината предложения със съгласувани схеми по чл. 20, ал. 4 за издаване на заповед по чл. 20, ал. 3.

(З) След издаването на заповедта по чл. 20, ал. 3, всички съществуващи съоръжения на амбулантната търговия извън обхвата на заповедта да се премахнат в едномесечен срок.

§2. В срок от 2 (два) месеца всички функциониращи търговски обекти, чийто собственици не са подали уведомление съгласно ГЛАВА ВТОРА, Раздел I от настоящата Наредба, да подадат уведомление до Кмета на Общината или Кметовете на Кметства.

§3. Разпоредбите на тази Наредба, свързани с основанията и размера на санкциите, не се прилагат за търговска дейност със стоки и услуги, в случаите когато същата е уредена с друг нормативен акт.

§4. Указания по тълкуването и прилагането на Наредбата се дават от кмета на община Хайредин или упълномощени от него лица.

§5. Тази Наредба отменя Наредба  за реда за провеждане на търговска дейност на територията на община Хайредин приета с решение № 166 по протокол № 18 от 30.01.2009 година на общински съвет - Хайредин.

§6. Настоящата Наредба и приложенията към нея се довеждат до знанието на населението чрез публикуване в сайта на община Хайредин, на предвидените за това места и съставните кметства.

§7. Тази Наредба се издава на основание чл. 21, ал. 1, т. 13 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация

§8. Наредбата е приета от общински съвет, Хайредин с решение № ................ по протокол № ........... от ...............20013 година и влиза в сила от датата на приемането и.

 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, ХАЙРЕДИН

ПРЕДСЕДАТЕЛ /п/

СВЕТЛА ПЕТРОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 2

Вх.№ ….…/………….…

ДО

ОБЩИНА /КМЕТСТВО

 …………………………..

УВЕДОМЛЕНИЕ

за упражняване на търговска дейност на територията на община Хайредин

…………………………………………………………………………

/ адрес на търговския обект/

………………………………………………………………………….

/данни за собственика на имота/

…………………………………………………………………………

/вид търговски обект/

………………………………………………………………………

/предмет на дейност на търговския обект/

- извършва / не извършва/ продажба на вино и спиртни напитки

- извършва / не извършва/ продажба на тютюн и тютюневи изделия

……………………………………………………………………………….

/работно време/

……………………………………………………………………………….

/фирма, седалище и телефон на търговеца/

………………………………………………………………………………….

/трите имена на лицето, представляващо търговеца/

…………………………………………………………………………………

/ трите имена и телефон на лицето, отговорно за търговския обект/

При промяна в обстоятелствата вписани в настоящето уведомление се задължавам да уведомя общинска администрация в 7 (седемдневен) дневен срок.

Уведомител:(........................................................)……………………………

 

Прилагам следните документи:

1……………………………………………………………

2. …………………………………………………………..

3. …………………………………………………………..

4…………………………………………………………....

5…………………………………………………………....

 

 

 

Попълва се от общинска администрация:

Уведомлението е вписано под № …………/..…..... ……………..в регистър "Търговски обекти"

на община Хайредин/кметство с. …………………………….

......................................

 Д.Л.: /подпис, печат/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 2 към чл. 22, ал. 1

ОБЩИНА ХАЙРЕДИН

С.ХАЙРЕДИН

КМЕТСТВО с.................................

 

РАЗРЕШЕНИЕ

ЗА ПОЛЗВАНЕ НА МЯСТО ЗА ИЗВЪРШВАНЕ

НА АМБУЛАНТНА ТЪРГОВИЯ

 

 

№……………../ …………………

Със срок до …………. ……. г.

 

 

…………………………………………….

/местоположение/

…………………………………

/стокова специализация/

…………………………………………….

/вид и площ на съоръжението/

……………………………………………….

/трите имена на физ. лице или фирма на търговеца/

……………………………………………….

/трите имена на лицето, което представлява търговеца/

 

Кмет ………………….…

/подпис, печат/

 

 

 

 

 

Приложение № 3 към Наредба № 17

Вх.№………

ДО

КМЕТА

НА……………………….

 

Заявление за издаване на разрешение за ползване на място за

извършване на амбулантна търговия

от.................................................................................……………….

/трите имена на физическото лице или фирма на търговеца/

......................................................................................................................................

/трите имена на лицето, което представлява търговеца /

......................................................................................................................................

/адрес и телефон/

Господин Кмет,

Желая да ми бъде издадено разрешение за ползване на място за извършване на амбулантна търговия:

1. Адрес: ............................................................................................

2. Предмет на дейност: ....................................................................

3.Обща площ на ............... кв. м, в т. ч. търговска ............. кв. м.

Прилагам следните документи:

1…………………………………………………………..

2. …………………………………………………………

3. …………………………………………………………

 Подпис:

 /име, фамилия, печат/