15:52
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 05.05.2024 г.
Новини

Проект на НАРЕДБА №18 ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОБЩИНСКИ ПАСИЩА И МЕРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ХАЙРЕДИН

  05.02.2013 04:20  

                                          Проект:

 

 

ОБЩИНА    ХАЙРЕДИН

 3357 с.Хайредин, обл.Враца, ул. „Георги Димитров” № 135

тел./факс 09 166 / 22 – 09    e-mail: hayredinHYPERLINK "mailto:hayredin_ob@mail.bg"_HYPERLINK "mailto:hayredin_ob@mail.bg"obHYPERLINK "mailto:hayredin_ob@mail.bg"@HYPERLINK "mailto:hayredin_ob@mail.bg"mailHYPERLINK "mailto:hayredin_ob@mail.bg".HYPERLINK "mailto:hayredin_ob@mail.bg"bg

 

 

 

НАРЕДБА

№18

 

ЗА ПОЛЗВАНЕ  НА ОБЩИНСКИ

ПАСИЩА И МЕРИ НА ТЕРИТОРИЯТА

НА ОБЩИНА  ХАЙРЕДИН

 

 

 

I.ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Чл.1. Настоящата Наредба определя начина за стопанисване, управление и реда за предоставяне за ползване на общинските мери и пасища в Общината.

Чл.2.   Предмет на Наредбата са общинските имоти с начин на трайно ползване „Пасище и мера” на територията на Общината, наричани по-долу за краткост – пасищаи мери.

Чл.3. Наредбата определя конкретни правомощия на Общински съвет Хайредин, Кмета на община Хайредин, кметовете и кметските наместници на населените места в общината.

 

ІІ. СТОПАНИСВАНЕ, УПРАВЛЕНИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Чл.4. Стопанисването и управлението  на пасищата и мерите обхваща:

1. поддържането на съществуващите пасища и мери  в съответствие с условията за поддържането  на  земята  в  добро  земеделско  и  екологично  състояние   и прилагането на националните стандарти;

2. създаването на нови пасища и мери;

3. рекултивация на пасища и мери;

4. извършване на агротехнически и растителнозащитни  мероприятия;

5. предоставяне за ползване.

Чл.5. Предоставянето за ползване на общинските  пасища и мери се извършва след решение на Общинския съвет.

Чл.6. Общинският съвет приема:

1. правила за ползване на общинските пасища и мери;

2. годишен план за ползване на пасищата от ОПФ;

3. решение за предоставяне на общинските мери и пасища за общо ползване от земеделски стопани и/или техни сдружения, придружено с поименен списък на земеделските стопани от съответните населени места;

4. годишна  такса  за ползване на декар  общински  пасища  и мери във  връзка с подпомагането им по СЕПП;

5. проект на договор;

Чл.7. Забранява се строителство в общинските пасища и мери, без промяна на предназначението им.

Чл.8. Кметът на общината предприема процедура по промяна предназначението на  пасищата  и  мерите  след   решение  на   Общинския  съвет  и  в  съответствие  с нормативната база.

Чл.9. Забранява се превръщането на пасища и мери в обработваема земя – нива.

Чл.10.(1)Кметовете  и  кметските  наместници  и  специализираните  органи осъществяват  контрол  за  провеждане  на  мероприятия  по  осигуряване  на  пожарна безопасност  в общинските мери и пасища.

(2)  Провеждане  на мероприятията  по  осигуряване  на пожарна безопасност  в общинските мери и пасища, се извършва от и за сметка на ползвателите – сключили договор за ползването им.

(3)  Провеждане  на мероприятията  по  осигуряване  на пожарна безопасност  в общинските мери и пасища,  които не са предоставени за ползване, се извършва от кметовете и кметските наместници за сметка на Общината.

Чл.11. (1) Ползването на общинските мери и пасища, включва следните начини за въздействие върху тяхното общо състояние, касаещо продуктивността, качеството и ботаническия състав на тревостоя:

1. почистване от нежелана храстовидна растителност и битови и отпадъци;

2. регулиране на водния режим;

3. борба с плевелите;

4. торене;

5. посяване;

6. режим  на ползване;

7. противоерозионни мероприятия.

2) При ползване на пасища и мери трябва да се прилагат минималните национални стандарти за прилагане на добри селскостопански  условия, както следва:

1. За опазване на почвата от ерозия - национален стандарт 1.3 – задължително е запазването  и поддържането на съществуващите трайни тераси в масивите и сключването  на  споразумения  между  земеползвателите  на  даден  физически блок;

2. За запазване на структурата на почвата - национален стандарт 3.1 – забранява се използване на земеделска техника в парцели с преовлажнена почва;

3. Осигуряване на минимално ниво на поддръжка на естествените местообитания:

-  национален стандарт 4.1 – при пасищно и оборно-пасищно отглеждане на животни от рода на едър рогат добитък /ЕРД/, дребен рогат добитък /ДРД/ и еднокопитни е задължително наличие на постоянно  затревени площи (пасища и мери) в съотношение минимум:

• 0,5 ха – за   възрастно животно от рода на ЕРД (над 24 месеца);

• 0,1 ха – за  младо животно от рода на ЕРД ( 2 - 8 месеца);

• 0,2 ха - за  подрастващо животно от рода на ЕРД ( 8 - 24 месеца);

• 0,05 ха - за  животно от рода на ДРД ;

• 0,5 ха - за  животно от рода на еднокопитните;

-   национален стандарт 4.2 – задължително е постоянните пасища да се почистват от нежелана храстовидна  растителност, да се провежда борба с агресивни  и устойчиви  растителни  видове –  орлова папрат,  чемерика, айлант, аморфа и къпина.За земеделски земи /затревени площи/ с висока природна стойност, земите, попадащи в националната екологична мрежа. Натура  2000  и  защитените  територии,  в  зависимост  от  завареното положение  на  ливадата  или  пасището  се  разрешава  да  се  оставят мозаечно  разположени  единични  или  групи  дървета  и  храсти  и/  или синори, до 20% от общата затревена площ;

-  национален  стандарт  4.3 –  задължително  е  да  се  запазват съществуващите граници (синори) на масива/земеделския парцел;

-    национален стандарт 4.4 – задължително е опазването на земеделските площи в близост до гори от навлизането на дървесна и храстовидна растителност в тях.

Чл.12. Провеждането на сеч на отделно стоящи и групи дървета в общинските пасища  и  мери,  се  извършва,  съгласно  Закона  за  опазване  на  селскостопанското имущество.

 

 

ІІІ. РЕД И УСЛОВИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА

ОБЩИНСКИ МЕРИ И ПАСИЩА

 

Чл.13. Организацията по предоставяне за ползване на общинските пасища и мери се  осъществява  от  кмета  на  общината,  кметовете  и  кметските  наместници  на съответните населени места.      

   Чл.14. (1)  Общински пасища и мери, предвидени  за предоставяне за ползване от жителите на общината, се одобряват от Общинския съвет за всяко землище поотделно.

(2)Одобрението  по  ал.1  съдържа  информация  за  имотите  относно местоположение,  номер и площ по картата на възстановената собственост /КВС/ или физически блок /ФБ/.

Чл.15. (1) Общински пасища и мери в землището на дадено населено място в общината се предоставят за ползване на земеделските стопани , отглеждащи пасищни животни  в същото населено място.

(2) След удовлетворяване на нуждите от общински пасища и мери, съгласно определения в чл.11, ал.2, т.3 минимум площи и при наличие на излишък, същия може да се преразпределя  от кмета  на съответното  населено  място  и след  заплащане  на съответната такса.

Чл.16. Кандидати за ползване на общински пасища и мери  могат да бъдат:

1. земеделски  стопани ,  отглеждащи  животни  на  територията  на Общината;

2. земеделски  стопани ,  осъществяващи  дейност  в  областта  на животновъдството  или  са  поели  задължението  да  ги  поддържат  в добро земеделско и екологично състояние;

Чл.17. (1) Правилата за ползване на общинските мери и пасища  се определят ежегодно с решение от общинския съвет. Те трябва да съдържат изискванията по чл.37 и ал.4 от ЗСПЗЗ.

(2) Решението на общинския съвет съдържа:

1. годишен план за паша;

2. съгласие за предоставяне на мери и пасища за общо и за индивидуално ползване;

3. задълженията на общината и на ползвателите за поддържането на мерите и пасищата.

(3) Към решението се прилага списък с данни за земеделските стопани или техни сдружения, регистрирани  като юридически лица, отглежданите от тях животни, данни за количеството на общинските мери и пасища, както и други данни, изискващи се за кандидатстване за подпомагане по схемата за единно плащане на площ.

4) Кметът на общината, кметството и кметското наместничество съгласува списъка с ветеринарномедицинска служба.

Чл.18. Общинските пасища и мери се предоставят за ползване след сключен договор между кмета на община Хайредин и ползвателя.

Чл.19.  За да се ползват общински пасища и мери, земеделският стопанин трябва да представи в общинската администрация:

• заявление за ползване;

• документ, удостоверяващ броя и вида на животните – копие на актуална анкетна карта, служебна  бележка  или декларация, заверена от ветеринарен лекар;

• декларация, че ще запази броя на животните за срока на договора;

Чл.20. (1) Създава се регистър на лицата, ползващи общинските мери и пасища (2) Регистъра по ал.1 съдържа:

1. лицата, ползващи  общинските мери и пасища;

2. данни за ползваните имоти;

3. вписвания на промяна в обстоятелствата на ползвателите;

4. договори за наем;

5. данни за извършени плащания;

3)  Регистърът  по ал.1 се води от гл.специалист „Общинска собственост”  в Общинска администрация Хайредин.

4)  За всеки земеделски стопанин се създава досие, в което се съхранява цялата документация по ползването и плащането на наема, както и данни за предприетите действия за почистване на имота.

 

ІV. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОБЩИНАТА И  ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА

ОБЩИНСКИТЕ МЕРИ И ПАСИЩА

 

Чл.21. Задължения на общината:

(1) Да осигури безпрепятствено ползване на предоставените общински  мери и пасища от местното население за паша на притежаваните от тях животни.

(2) Да  предоставя  периодична  информация  и  методически  указания  на ползвателите  относно  необходимите  мероприятия  по  поддържане  и  опазване  на мерите и пасищата.

Чл.22. Задължения на ползвателите е да осигуряват стриктното прилагане на технологични и организационни мероприятия относно:

1. Повърхностно подобряване на терена;

2. Подобряване на мерите и пасищата чрез  оптимизиране  на минералното торене;

3. Борба с плевелите и вредната растителност;

4. Поддържане на мерите и пасищата в добро състояние;

5. Рационално и щадящо използване на мерите и пасищата.

 

 

 

V. НАЕМИ  И ДОГОВОРНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Чл.23. (1) Ползвателите са длъжни да заплащат такса за ползване на общински пасища и мери.

(2) Таксата по ал.1 се приема от общинския съвет и се актуализира с решение, веднъж годишно.

Чл.24.  Всички плащания се извършват в касата на община Община Хайредин.

Чл.25.  Кметът на общината може да прекрати договора, когато ползвателят ползва предоставените пасища и мери по начин, който не отговаря на приетите правила или  не  заплаща  необходимите  такси,  както  и  да  търси  обезщетение  за  нанесените вреди.

Чл.26. (1)  Ползвателите на общински пасища и мери, сключили договори с Общината са длъжни:

1. да заплатят  наем за ползване  при подписване на Договора за ползване на общински пасища и мери;

2. да използват предоставените им пасища и мери, съгласно предназначението им;

3. да спазват приетите от общинския съвет правила за ползване;

4. да спазват установените ветеринарно-санитарни и хигиенни, както и екологични норми и противопожарни правила;

5. да  спазват  фитосанитарните  изисквания  при  поддържането  на  пасищата  и мерите;

6. да  опазват  електро-преносните   и  други  съоръжения  и  инсталации,  както  и водоемите;

7. да изпълняват указанията на специализираните органи;

8. да не допускат замърсяване на  пасищата и мерите с битови, строителни и други отпадъци;9. да не унищожават единични и групи дървета, предназначени за пладнуване на животните;

10.да не допускат превръщането на пасищата и мерите в обработваема земя – нива;

11.да не допускат палене на растителността в пасищата и мерите.

(2) Ползвателите нямат право да преотстъпват ползваните от тях пасища и мери на трети лица.

Чл.27. Приходите от внесените такси за ползване на общинските мери и пасища се изразходват за поддържане на същите.

 

 

 

VІ.  АДМИНИСТРАТИВНО - НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

Чл.28.  (1) Наказва се с глоба в размер от 100  до 500 лева лице което:

1. ползва общински мери и пасища, извън установения в тази Наредба ред.

2. извършва  паша  на  селскостопански  животни,  извън  указаните  места, численост или вид животни.

3. създава пчелин в общински мери и пасища.

4. преотстъпва предоставените му за ползване общински мери и пасища на трети лица;

(2)  Наказва  се  с  глоба  в  размер  от  100  до  500  лева  физическо  лице  и  с имуществена санкция от 500 до 2000  лева еднолични търговци или юридически лица, които унищожат общински мери и пасища и/или ги превърнат в обработваема площ – нива.

(3) Лице,  което  унищожи,  повреди,  извади  или  премести  траен  знак  за обозначаване на границите на общинските пасища и мери, се наказва с глоба от 250 до 500 лв.

(4)  Наказва се с глоба от 10 до 200 лева лице, което не изпълни разпорежданията на  служител  на  общинска  администрация,  дадени  му  в  кръга  на  служебните  му правомощия.

(5)   Забранява  се  паленето  на  растителност  в  пасищата,  а  нарушителите  се наказват с глоба от 500 до 1000 лева.

(6)   Нарушенията  се  установяват  с  актове  на  служители  от  общинска администрация, определени от кмета на общината.

(7) Наказателните постановления се издават от кмета на общината.

Чл.29. Административно-наказателното производство се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

 

 

 

VІІ.  ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§1.  Договорът за ползване на общински пасища и мери, влиза в сила от деня на подписването му.

§2. Контролът по изпълнението на настоящата наредба се възлага на кмета на общината.

§3. Настоящата наредба е приета на основание чл. 21, ал.1, т.8 и ал.2 от Закона за местното  самоуправление  и  местната  администрация  с  Решение 

№  ………….....            година на Общински съвет – с. Хайредин.