12:09
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 17.05.2024 г.
Новини

Тодор Алексиев:„Моята амбиция е да направим по-добър свят”

  01.10.2012 04:20  
Тодор Алексиев:„Моята амбиция е да направим по-добър свят”

 Тодор Алексиев е кмет на Хайредин.
Роден е през 1970 година в с. Хайредин.
Преди да заеме кметския стол, е развивал бизнес, даващ работа на близо 100 души. В работата си е постигнал немалко успехи, но с много труд.
Живее в селото и няма намерение да го напуска.

Г-н Алексиев, как решихте проблема с безработицата като кмет на община Хайредин?
Ние този проблем не сме го решили, а го решаваме в момента. До момента сме назначили 511 човека по оперативни програми. Имаме идея още около 300 жители да назначим, общината освен от работни места, има нужда и от работа. Стандартът на живот е твърде занижен. Така че ние има какво да направи с тези хора и ги наемаме на работа, възползвайки се от програмите, които Европа ни предоставя. Подсигурихме парите, което се оказа голяма трудност. Осигурени са 880 хиляди лева и сега сме спокойни, че можем да посрещнем тези хора и те да работят за нас. Тяхното присъствие в общината ще се почувства съвсем скоро. Ползата от оперативните програми е неимоверна. Не може да се каже, че сме изолирали безработицата, но я свеждаме до минимум, което може да бъде преглътнато от всички, а пък самият паричен поток, който се влива от техните заплати в Общината, вдига стандарта и всичко върви по веригата - магазини, доктори, заведения, бизнес. Това е една изключителна полза за цялостния живот в община Хайредин.
Пътната инфраструктура беше другият основен проблем в общината. Вие заварихте доста неприятна ситуация. Как се справяте с нея?
В момента пътищата също са в лошо състояние. Вече сме на ниво изпълнение на пътя Бързина – Ботево. Там вложихме 54 хиляди лева, които са от държавния бюджет, на ниво капиталови средства. Предпочетохме да направим тази отсечка, защото много деца, живеещи в Ботево, пътуват по него за училище. Ние сме длъжни на абсолютно всички деца да дадем необходимата сигурност. Затова пътят трябва да бъде направен. Спечелили сме европейски проект, който вече е на ниво конкурс за изпълнител. Чакаме обжалвания, ако има от дадени фирми, и ще започнем изпълнението на ремонта на пътната отсечка Хайредин-Липница и пътя за Бързина-Малорад.
Тази година децата в Хайредин посрещнаха първия учебен ден в напълно ремонтирана сграда. Каква е ролята на Общината?
Каквото можеше като труд, дадохме. Общината пое организацията. Включи се и населението. Така станаха тези чудесни стаи. Всички, направихме неща в това училище, които не са се случвали поне от 30 години. Много от врачанските школа не могат да се похвалят с това, което учениците в Хайредин имат. Стаите за първокласниците са като във всяко едно европейско училище, в приятни цветове и с всички принадлежности. Ние все пак живеем в Европа, макар че някои може и да са забравили този факт. Стараем се да е приятно на нашите деца, а и на нас. Трябва да се работи за това, без труд няма как да се случи. Просто така нещата изглеждат много по-позитивни, но ние не сме довършили работата си в училището. Има внесен проект за 500 хиляди евро по фонд „Козлодуй” за бъдеща смяна на дограмата и саниране на училището, който включва и парно отопление с биогориво. Така че промяната там ще се види догодина, как точно ще се случи и какво още ще става. Хайрединското учлилще обаче ще стане едно от най-модерните в областта. Това мога да го заявя смело. Ние искаме децата да живеят нормално, родителите да не се приресняват, за тях, обучението да е качествено и ние всики работим за това. Считам, че училището е така да се каже лицето на селото и общината. Непредоставяйки възможността на тези деца да учат нормално и да се чувстват европейци, те отива т в града да търсят други хоризонти, а това променя съдбата на цели семейства. Така ние всички губим и това за нас е една първостепенна грижа, за която помислихме. Желаем тук да има едно модерно училище и жителите да останат в селото. Подсигурили сме професионални паралелки. Интересът към тях е вече голям. Търсят ни дори и от съседни общини. Имаме деца от община Козлодуй, от Владимирово и т.н. Подсигурили сме им необходимите условия - закуска, топъл обяд, пет автобуса. Децата ще бъдат извозвани нормално към уичлище и се надявам всички след време да оценят това. Резултатите ще се видят в годините.
На прага на зимния сезон сме. Готови ли сте за него?
Да всичко е осигурено. Вече контролирам нещата. Положението е такова, че ние трябва да подсигурим отоплението и нормалното битуване на всички. Детските градини са получили гориво. Част от тях се отопляват на ток и на печки на дърва. Въглищата са зявени, но не са пристигнали, дървата са подсигурени. Направили сме ремонти в детските градини на покриви и на отделни стаи. В Рогозен и в Хайредин си позволихме по-големи ремонти . Също така в Михайлово ремонтирахме кухнята. Направихме едно основно претърсване на покрива, придружено с подмяна на покривни елементи и считам, че на децата през зимата ще бъде подсигурено всичко, за да я изкарат съвсем нормално и без притеснения. За училищата нещата са по абсолютно същият начин. В Хайредин училището минава на друго ниво и там ще се отопляват с ел. енергия. Искам тук да покажа едно съвсем различно ниво на битуване. Селото също е подготвено за осигуряване на нормален транспорт през зимата . Ще се потрудим, за да не срамуваме пред хората . Миналата година набързо се организирахме, но не се изложихме. Сега разполагаме с повече време да реагираме и това ще бъде направено. Първо - хората да се чувстват равностойни граждани в един нормален свят, второ - всеки да си върши работата и трето - Общината да спи спокойно, когато всичко е наред.
Какво бихте казал на недоволните хора в общината?
Хората са прави. Ясно е, че досега не е работено в тяхна полза и съответно, те недоволстват, защото ние не можем за една година да променим всичко. Обемната работа, която извършихме, мисля , че вече личи, но не можем за такова кратко време да заличим 20 години безхаберие. Проблем са пътищата върте в селата. Те са в окяно състояние. Тази година просто нямаше как да реагираме. Надявам се от догодина да бъдат направени подобрения на отделни улици. Моите бивши колеги кметове, са изписвали доста инертно материали и много пари са похарчени, но само на хартия. Всъщност нищо не е направено. Имаше улици, за които са изписвани хиляди лева за ремонт, а на практика няма такъв. Внесли сме документи в прокуратурата, но това са трудно доказуеми неща. Все пак има позитивност в тази насока. Надявам се някои хора да сърбат сами попарата, която са надробили.
Каква е равносметката след една година управление и какво Ви предстои?
Аз бях също толкова амбициран и когато дойдох на власт. Заех поста, защото живея тук, а и за да бъда в полза на хората. Искам с всеки един да разговярм, да го гледам в очите и да не се срамувам от нищо. Не ме интерсува кой от кой лагер е. Не деля хората на наши или ваши, просто моята амбиция е, да направим по-добър свят, в който да се чувстваме по-грамотни, по- позитивни , а другото нека остане зад нас. Затова ще работя и няма да спра и за секунда изпълнението на тази идея, а пък в края на мадата ще видим какво ще се случи. Заложили сме на проекти и бъдещи действия, които ще се отразят позитивно на общината. Това дали ще спечеля още един мандат или не, мен лично не ме касае, интересува ме моето семейство, хората покрай мен, а и самият аз да живея добре. Най-вече искам да можем да се срещаме и да се гледаме открито в очите, да се чувстваме пълноценни хора.