11:09
Работно време: 09:00 - 17:00 часа
 17.05.2024 г.
Новини

Мариела Тодорова: „Ако една община е без училище, скоро ще остане и без млади хора”

  24.09.2012 02:03  

 ·         Мариела Тодорова е настоящият директор на СОУ „Васил Воденичарски” в село Хайредин.

·         Завършила е полувисшия институт в град Смолян със специалност „Биология, химия и музика”

·         Има диплома и от Софийският университет „Свети Климент Охридски” по специалност „Биология”.

·         Освен че е директор, тя е преподавател по биология и химия в училището, което оглавява.

 

- Госпожо Тодорова, какви промени посрещнаха учениците и учителите през новата учебна година в училище „Васил Воденичарски” на село Хайредин?

Идеите за промените първо дойдоха от съвместен разговор между Общината и учителския колектив. Обсъдихме какво трябва да се направи с училището и с приема през новата учебна година. Това го направихме в първите дни на новата година - някъде, около 5 януари. Тогава се свързахме с Регионалния инспекторат по образование, казахме им за нашите намерения. Те отначало ни посрещнаха с резерви. Във връзка със сроковете за обявяване на приема направихме проучване сред родителите на всички училища в общината. Ходихме на срещи съвместно с кмета. Направихме анкети, а след това преценихме какво е най-добре за приема, който решихме да обявим. Преценихме, че е най-удачно да е след седми клас и да е с усилено изучаване на чужд език, като дава и специализирана насоченост към професията оперативен счетоводител, а приемът след осми клас да е също по икономическа специалност – финансова отчетност. Така в момента от реализирания прием в област Враца две от професионалните паралелки стартират при нас. Община Хайредин стана известна с училището си и то доста преди откриването на учебната година благодарение на това, както и че съвместно с кмета Тодор Алексиев и неговия екип ние положихте страшно много усилия училището ни придобие едно високо за цялата област ниво.


- От кои общини идват деца да се учат при вас?

Дадохме прием на останалите общини около Хайредин, които се борят да оживеят училищата им, защото ако една общинае без училище, скоро ще остане и без млади хора. Така в момента нашето училище е сборно място за ученици и от други няколко общини. Освен от нашата, възпитаниците ни са също от община Бойчиновци, имаме пътуващи деца от Громшин и Лехчево. Понеже някои от тях са по-малки от осми клас, сме ги включили в полуинтернатни групи. Имаме ученици от Бутан и Гложене, т.е. - от община Козлодуй. Ежедневно ги возим сутрин и след края на учебния процес - съответно след заниманията в полуинтернатните групи. 


- Има ли проблеми с извозването на учениците до училището?

В момента извозваме учениците с пет автобуса, което за няколко дни ни създаде известни проблеми, защото все пак, когато нещо се направи като схема и когато се случва реално, има малко разминавания и проблеми. Вчера имахме среща с родителите от Рогозен, утре ще сме в Манастирище, Михайлово и Бързина. Ще говорим с родителите на пътуващите деца, за да изгладим противоречията, доколкото ги има. Общо взето това са ни проблемите, но съвместно с всички приготвихме схеми и предложение как на практика да стане най-оптималният вариант и всички ни разбраха. Така че с общи усилия всеки проблем може да бъде решен. Напрежението, доколкото го имаше, породено от новите условия, в които са поставени някои ученици, утихна и намаля.


- Училището в Хайредин претърпя основен ремонт. Как се стигна до него и по чия инициатива?

След като реализирахме приема, стана ясно, че ще имаме много полуинтернатни групи и всяка трябва да работи в отделна стая, за да се осъществяват дейностите по интереси и подготовката на учениците. С кмета, като видяхме в какво състояние е сградата, решихме, че ще трябва да се направи ремонт. Естествено Общината пое основната тежест, тя се зае с финансирането на този ремонт. Радвам, че в него се включиха и много хора, които не са родители на ученици. Цяло лято, след старта на ремонта, който беше на 1 юли, цялата община помагаше, кой с каквото можеше като труд. Общината пое организацията. Така станаха тези чудесни стаи. Остава само подът да бъде доремонтиран. На 20 август решихме да се възползваме по проект за целодневно обучение. Спуснаха ни възможност да дадем заявка за направа на подове и ние сторихме това още на 21, но тогава ни казаха, че има още 8000 училища с такива заявки и до 15 септември вероятно ще минат през нас, за да ни я приемат и да я потвърдят. Още не са минали. Иначе всичко друго, което зависи от общината е направено. Остават довършителните неща. 


- Какво точно включи ремонтът на училището?

След основния ремонт хайрединското СОУ "Васил Воденичарски" се превърна в едно от водещите с облика си в областта. Сградата придоби съвсем различен външен вид само за няколко месеца, докато траеха ремонтните дейности. Ремонтът включи изцяло вътрешно пребоядисване, увеличаване на класните стаи, подмяна на дограмата, изграждане на нови вътрешни тоалетни. Столовото хранене на учениците е подсигурено чрез изграждането на модерна зала за хранене и професионално оборудван кухненски блок. Новите придобивки за СОУ "Васил Воденичарски" направиха още по-комфортна и стимулираща средата за учене. 

- С какви чувства пристъпвате в обновената сграда на училището и носи ли това нови отговорности? 

Всички разбират каква отговорност са поели - и кметът, и ние. Таке че учителите, намирайки се в тази нова среда с много ученици и обновена база, са поели присърце проблемите на училището и сега дежурят по коридорите, а в часовете обгрижват децата и правят всичко необходимо, за да е спокойно в училището . Приемаме сериозно ангажимента си, а и самочувствието вече е съвсем различно. Когато си на по-хубаво работно място, се чувстваш по-добре.

- Какво ви предстои оттук насетне?

Ние сме съвсем в старта на учебната година. Оттук нататък на дневен ред е успеваемостта на учениците. Да се изравнят разликите между всички училища, на които в момента има представители тук, защото децата от входящите нива, които се определят в момента и текат, показват разлика в нивото на подготовка, даже и при еднакви оценки. Учениците тепърва го разбират това и преди малко дори имах разговор с тях по този въпрос. Точно това е техният проблем и те трябва да го разберат, да се включват по-отговорно в учебните занятия и в заниманията на полуинтернатните групи, като този дефицит, който имат в резултатите с другите ученици, трябва да се преодолее. Ние миналата година в СОУ "Васил Воденичарски" имахме много хубави резултати на националното външно оценяване за 4 ти клас, както и един страхотен екип с много високи резултати, по-добри от тези на целия окръг, но сега в пети клас дойдоха много нови деца, които тепърва трябва да настигнат старите ученици. Вече всички деца са наши, но и всички трябва да покажат добри резултати, което безспорно ще стане с помощта на учителите .Имаме и много нови учители - по български език, по физика и химия.Редица работни места разкри проектът за целодневно обучение. Назначихме шест нови възпитатели.. Това е в помощ и на общината като работни места и като доходи на хората. определено ще е и от полза и на училището, защото ще помогне в постигането на образователните резултати на децата.

- Какво бихте казали за финал?

Благополучието и бъдещето на децата са нашата грижа, на учителите . Това е и нашето бъдеще, защото ние тук живеем и тук ще си изкараме старините. Надяваме се, че каквото оставим на Хайредин, с това ще ни помнят. Иска ми се да оставим млади хора, които да създават семейства тук и да им харесва да се обучават при нас. Нашето училище има традиция, добри резултати и по всичко личи, ще има и светло бъдеще.

Източник: в. „Зов Нюз“